I midsommarveckan arrangerade SAI ett studiebesök vid världens största flygmässa, Paris Air Show, för representanter från Sveriges Riksdag, Europaparlamentet, olika myndigheter och industrin.
Paris Air Show är den stora sammankomsten för flyg- och rymdindustrin i Europa. Här visas den senaste teknologin och trenderna för framtiden. Sverige har en konkurrenskraftig och internationellt framgångsrik flyg- och rymdindustri som utgör en framstående del av EU:s flyg-och rymdforskning och som med sina lösningar bidrar till att möta samhällsutmaningarna.
Syftet med arrangemanget var att ur ett internationellt perspektiv förmedla utmaningar och möjligheter inom Europas flyg- och rymdsektor samt skapa dialog mellan industri, myndigheter och politik om industrins förutsättningar.
Arrangemanget inleddes med en guidad rundvandring där företagen Boeing, Airbus, Safran och OHB samt den franska rymdstyrelsen CNES och EU-kommissionens forskningsprogram Clean Sky besöktes. Delegationen förevisades det senaste inom flyg- och rymdindustrin, som t ex Boeings och Saabs nya skolflygplan Tx, Airbus nya flygplan A330 Neo samt Sveriges nya satellit MATS som planeras att skjutas upp nästa år.
Dagen efter studiebesöket genomfördes ett seminarium på temat ”En hållbarare planet – en möjlighet för svensk flyg- och rymdindustri”. Där diskuterades bl.a. flygets klimatutmaning och vilka satsningar som får störst effekt på emissionerna från flyget. Det kan konstateras att det kommer att krävas en mängd olika initiativ för att flyget ska möte klimatmålen, men den största påverkan fås genom införandet av nya effektivare motorer och flygplan. Redan idag bidrar teknik från GKN Aerospace och Saab mer till minskade CO2-utsläpp än hela det svenska flygets samlade utsläpp.
Ett annat område som diskuterades var hur olika rymdbaserade tjänster är fundamentala för att övervaka klimatförändringarna och förse forskarnas klimatmodeller med data samt att svenska företagen är djupt engagerade i de flesta av Europas pågående projekt.
SAI vill tacka alla medverkande för engagerade diskussioner och för att ni hjälper till att hålla dialogen igång så att vi tillsammans kan fortsätta att utveckla svensk flyg- och rymdindustris förutsättningar.